Start

søndag 22. mars 2015

Kurs i Nosework / Smeller

I helgen har jeg vært på kurs hos Torun Thomassen på Nannestad innenfor spesialsøk. Jeg hadde med Bhest. Kaisa har fått være hjemme hos Kate og ungene. Hun har storkost seg der, og fått og gitt masse oppmerksomhet, til dem alle sammen, inkludert Felicia sine venner.

Anne Kristin sto i hovedsak bak å ha fått i stand kurset. Og på kurset var
Anne Kristin og Arrak (A-kullet, 5 år),
Juliane og Bonus (Aussie på 10 mnd),
Kathrine og Kira (A-kullet, 5 år),
Camilla, Marius, Oda (4 mnd - baby) og Boss (B-kullet 2 år),
samt meg og Bhest (B-kullet, 2 år).

Kira og Bhest med eiere har ikke drevet med noen form for spesialsøk før, de andre har gått krus og trent endel smeller. Men følte kanskje litt at det tid for å få nye ideer/inspirasjon, og innfallsvinkel på et og annet problem.

Spesialsøk rommer så mangt, fra de som er profesjonelle f.eks: nakotikahunder, valutahunder, åstedshunder, helsehunder (kreftpåvisning), råtesopp osv til hobbyen som har vært populær i mange år slik som kantarellsøkshunder. Mange som drive på med hund i en eller annen form har brukt litt fra spesialsøk i momenttrening til ulike øvelser, f.eks ved innlæring av neseprøve i LP, eller å fokusere på blod (viltspor) og sortere vekk andre forstyrrelser. I den siste tiden, har det kommet hundesporter som har utviklet seg fra dette. Smeller er vel den som så langt er best etablert i Norge. Den andre heter Nose Work. Begge er på vei til å bli konkurranseformer, ulike men likevel mye likt. vi har trent både på kassesøk, romsøk, plattformsøk og banesøk i helgen.

Det er en herlig gjeng å gå på kurs med, vi har ledd og kosa oss, men vi kjenner hverandre godt og er dønn ærlig med hverandre. Det gjør at vi virkelig får kjørt oss og satt fingeren på det vi gjør rett og feil. Det har vært veldig lærerikt! Og bare for å ha sagt det høyt (og i store bokstaver!): VI er JÆVLIG GODE, OG HAR HÆRLIGE HUNDER! :-D OG JEG ER EN HELDIG OPPDRETTER SOM HAR SÅ AKTIVE OG FLINKE VALPEKJØPERE!

Personlig ville jeg nå først og fremst være sammen med disse herlige folka, og jeg var nysgjerrig på å lære om dette som så mange driver med og har gått på kurs i det siste året eller to. Samt at jeg tenker at det er fint å aktivsere hunden med slikt som en avveksling, eller særlig som vintertrening, eller når man er syk. + at jeg rett og slett får litt flere verktøy i kassa, som kanskje kan brukes i andre sammenhenger. ...men man kan jo aldri utelukke at jeg blir å ta det lengre enn det. ;-)

Under her er et par bilder (mange fler på fb). Oppdaterer med videoer av hver av multe-hundene etter som snuttene er ferdig. :-) Jeg har lagt til en videosnutt av hver av hundene fra den første oppgaven vi hadde på lørdag. Litt fritt kassesøk, for å sjekke hvordan hundene var i miljøet, brukte nesa, og for å la dem få ha det litt gøy, og få løst ut litt. Alle hundene har jobbet en stund allerede når vi filmet. :-)

Leste du om Bhest og Kaisa i Strängsnäs?

Nosework Norge facebook gruppe   Smeller norge sin hjemmeside  You tube video


2 kommentarer:

  1. Heidi, Geir, Asaja, Chopper23. mars 2015 kl. 06:07

    Ser ut som dette ga mersmak for dere :) Artig å se hundene virkelig jobbe med nesa og se lykken dems når de finner lukten :D

    SvarSlett

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...