Start

tirsdag 8. desember 2015

Tips og øvelser for passivitetstrening.

PASSIVITETSTRENING!

  Tren på passivitet med hunden din, det er kjempeviktig å ha en hund som kan roe seg ned og slappe av i ulike settinger. God passivitetstrening er med på å redusere produksjon av stresshormonene hos hunden din. Det å ha god passivitet ser jeg også på som en av grunnpilarene i forholdet mellom hund og eier, det er med på å legge grunnlag for en god kontakt og god relasjon. Tren helst hver dag, flere ganger om dagen! Mulig det høres rart ut, men passivitetstrening er en viktig del av det å gi tolleren et aktivt liv. 

Kaisa, har forstått at her er det bare og ta det med ro. Selv om dette er på en stor og trang NKK utstilling på Bjerke travbane, med hunder som løper forbi bare noen decimeter unna. :-) Foto: Mariann Kårikstad
Har du en tollervalp eller -unghund har du garantert lest om og fått høre at du må trene passivitet. Men hva vil det si da og trene passivitet, og konkret hvordan gjør man det. Det er ikke så klart for alle derfor deler jeg litt tips og tanker her i bloggen. Hensikten/målet er at hunden skal kunne slappe rimelig godt av og gjøre "ingenting" i mange ulike sammenhenger og settinger.

Dere har alle lært hunden dette i noen sammenhenger, eller den har lært det selv. Kanskje kan den legge seg ned ved bena dine el på plassen sin når du ser på tv om kvelden, eller når du setter deg på kontorpulten/arbeidsplassen, kanskje har den lært å gå å legge seg ned og ikke forvente noe når du/familien sitter å spiser. Eller den har forstått at når du står på rekke og rad, eller i ring og hører på at instruktøren på hundeklubben prater og forklarer, er det bare og vente rolig ved din side, for den får ikke oppmerksomhet...

Så er det bare og utvikle det fra der dere er. Det finnes massevis av nyttige måter å gå fram på. Her er noen tips. 

BELØNN SPONTANT PASSIVITET 

Vær oppmerksom på når valpen/hunden din på egen hånd finner roen i ulike settinger og belønn dette. Avhengig av situasjonen, kan belønningen være at du stryker hunden litt i munnviken eller på brystet, at du gir et lavmelt "dyktig", eller at du sniker en godbit inn under leppa (ja i den grad du klarer å snike deg inn på en toller med en godbit :-p )- det gjør ikke noe om hunden blir aktiv igjen, den har likevel fått belønning for å finnne roen.

Dette kan gjøres en enkelt gang nå og da under dagen. Eller du kan gå inn og belønne repeterende, om hunden forblir passiv og rolig i en setting hvor det er spesielt ønskelig at den blir oppmerksom på at det er det å forbli rolig som lønner seg. Belønningsformen/oppmerksomheten du gir hunden må tilpasses settingen.

SITT MED HUNDEN I LINE OG GJØR INGENTING. 

Sitt i ro til hunden er passe rolig, overse forsøk på aktivitetsøkning fra hunden. Når hunden har forstått at den skal ta det med ro, forteller du den at den var flink og belønner med at det skjer noe. Hvor rolig du skal forvente at den skal være kan varierere utfra settingen, den må ikke nødvendigvis legge seg ned og sove (selv om noen ganger og steder kan det gjerne gå så langt), men den skal være lungn og ikke stresse -pipe, trippe, grave, pese. Start med å gjøre det i rolige omgivelser når hunden har lave forventninger, og fra før av er fornøyd og rolig. Og øk gradvis påvirkningen/forstyrrelsene, etter som dere får litt rutine på det. I rutinene skal det ikke være slik at du gir den en aktiv og stram kommando, men du skal med kroppspråk - følelse, mimikk og kanskje også et par ord si: nå skal du/vi slappe av og vente her. En passende startøvelse kan være og ta på tursko/jakken, finne fram line, ...og så slår du deg til forann TVen og ser på nyhetene, med valpen/hunden ved din side, til den legger seg rolig ned og slapper av/sover. Så trener du videre ved å stille deg opp i hagen et sted og står/sitter rolig og gjør ingenting til hunden blir helt rolig. Gradvis flytter du dette utover til nye settinger: sitte på en benk på tur, ved vannkanten mens du ser utover vannet, ser at barn spiller fotball, står og henge utenfor et hundetreningsområde. Ser på at andre hunder går tur, trener innkalling (på passe lang avstand, så din hund ikke blir unødvendig giret, så nærmere og nærmere dag for dag, eller uke for uke.) Til slutt blir hunden ganske god på å forstå at den ikke selv kan mase seg til at det skal hende noe. 

RYGGSEKKØVELSEN
- navnet kommer fra at du skal henge på hunden som om du var en tung sekk. Navnet passer også godt for oss som har med stolsekk på tur/trening, øvelsen er super å gjøre når du sitter på ryggsekken.

Denne øvelsen er god å ha når miljøet er blitt vel utfordrende, og hunden får store forventninger i en setting, da kan den trenger mer aktiv innramming og hjelp for å roe seg. Det er lurt og trene på teknikken i lugnere omgivelser først. Særlig fordi dette er en øvelse hvor det er veldig viktig at du selv er rolig, følelsesmessig rolig, ikke bare tilsynelatende (hunden lar seg ikke lure og her skal den "smittes" av din lugne og rolige sinnstilstand) dette er litt lettere å få til, når du kan teknikken. Det er best og sitte på en stol, en sekk, eller en stubbe, men det kan gjøres uten.

Du sitter på stolsekken, og setter hunden foran deg, mellom bena. Føttene, leggene og knærne dine (sammen med sekken) skal forhindre hunden å rygge bakover, eller flytte seg ut til siden. Underarmene dine og hendene blir som skulderstropper som går over hundens skuldre og forhindrer hunden i å stikke framover. Start med å ta mental kontroll på deg selv, vær rolig og prøv å smitte hunden med din ro. I tillegg til å bruke din egen sinnsro, skal hendene dine veilede hunden din til å bli roligere. Bruk begge hendene og med åpne hender, men faste grep holder du hunden fast rundt skuldrene som signal på at den må roe seg, med en gang den demper sin aktivitet, løsner du på grepet og bruker beroligende styking av brystkassen. Ikke bruk stemmen, eller bruk den minst mulig. Føl på hunden og les dens signaler, kjenn etter hvordan den er, belønn ro og tegn på at den roer seg med beroligende stryk på brystkassa. Korriger aktivitetsøkning med å holde et fastere grep rundt skuldrene igjen. Slik veksler du mellom å holde fast og stryke til hunden blir gradvis roligere og mer avslappet. (Det er selvfølgelig ikke meningen at hunden skal få vondt eller bli redd på noe tidspunkt.) For de fleste hunder kan det å stappe en liten godbit inn under leppa når du stryker beroligende, øke effekten av øvelsen. Dette kan trenes i 5-10-15 minutter. I starten får ikke hunden lov til å legge seg ned, om det bare er for å komme seg unna det å bli holdt fast/bestemt over, eller for å drive med overslagshandlinger som å gnage pinner eller grave i bakken. Men etter som hunden virkelig er rolig, kan den gjerne legge seg ned, og eller du kan løfte venstre benet over hundene hode, slik at den sitter og slapper av på din venstre side. Om den øker aktiviteten igjen, går du tilbake i treningen.

Vi bruker ofte denne øvelsen på unge hunder når man kommer på kurs, eller å gå på fellestreninger i jakt. Hvor hunden starter med å ha store forventninger enten til alle de andre hundene som sitter rundt, eller til egen apporteringsmorro, eller at den ikke tåler å se/være klar over at andre hunder jobber i nærheten. I slike settinger kan det være at denne veldig viktige treninga er det eneste du skal gjør denne dagen, etter hvert så er dette slik man starter treningen, men hunden har lært og du må ikke holde på så lenge før hunden setter seg selv i en passe lugn ventemodus. :-)

Oppsummert. Du har nå en metode for å forsterke fram det du vil ha! -> Du får mer av det. Så har du en metode for å overse uønsket atferd, om du er tålmodig og bruker den tiden som trengs i starten -> får du mindre av den atferden. Hunden får også mental trening når den på egen hånd lærer seg hva som lønner seg, du får en hund med mindre stress, som også lærer seg og se på deg som en rolig og balansert leder. Og du har en tredje metode hvor du aktivt viser og veilede hunden til å gjøre det som forventes av den, slik at den gjøre rett. Lær deg dem alle, tren på å velge det som passer i ulike settinger. Da har du en av de viktige grunnpilarene der for et lykkelig hundehold for både hunden, deg og omgivelsene!



*Kremt* å fatte seg i korthet er ikke min sterkeste side, men dette var vel ikke så aller værst... :-p Om du har tips til konkrete øvelser, må du gjerne dele det i kommentarfeltet. Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...