Start

onsdag 14. november 2012

Kan hunder bli syke av harepest?

Forskningsforum hund er en arena hvor forskere, veterinærer, representanter fra raseklubber og spesielt interreserte oppdrettere møtes. NKK er arrangør og fellesauditoriet på Norges veterinærhøyskole er stedet. Programmet er alltid variert og det er mange ulike spennende forskningsprosjekter, og resultater av dem som presenteres. Jeg syns det er veldig interressant og høre på, her er mitt referat fra en av temaene, ikke fullstendig og slik jeg oppfattet det, ta kontakt med foredragsholder om du trenger mer informasjn.

Kan hunder bli syke av harepest?

Anne Bang Nordstoga redegjorde for sitt prosjekt.

Harepest, lemenpest, tularemi er en svært smittsom infeksjon med vanligst inkubasjonstid på 3-5 dg, gnagere er spesielt utsatt, men det er en zoonose - altså det kan smitte mennesker. Hunder og kjæledyr har vært regnet som lite mottakelig. Smitte til mennesker skjer vanligvsi via drikkevannskilder. Private brønner kan infiseres av avføring fra gnagere, eller døde dyr i vannet. Kan også smitte på flere vis som f.eks ved kontakt og inhalasjon. Symptomer avhenger av smittevei.

Som sakt så er det en oppfatning om at hunder er svært lite mottakelig. Prosjektet kom i gang etter at en veterinær i Finnmark hadde fått inn flere syke hunder. Hundenen hadde vært på jakt og flere var også observert å spise lemen. Det var lemenår. Og det var påvist tulerami hos både hund og mennesker i området. Veterinæren mistenkte at hundene var smittet av tulerami.

Undersøkelsene viste:
  • Symptomene hos hund er feber, nedsatt allmenntilstand, sår på snuta, diare +++ (flere var listet). Behandles med antibiotika. 
  •  Hunder kan bli smittet ved dir. kontakt med gnagere. Grunn til å være oppmerksom eller mistenke tulerami dersom en hund blir syk og kan ha spist lemen, eller harehunder som har tatt igjen hare under jakt (haren er sansynligvis syk da).
  • Usikker smitte mellom mennesker og hund, men muligheten er til stede. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...