Start

onsdag 14. november 2012

Hundebransjen - en gullgruve som mange vil ha del av?

Forskningsforum hund er en arena hvor forskere, veterinærer, representanter fra raseklubber og spesielt interreserte oppdrettere møtes. NKK er arrangør og fellesauditoriet på Norges veterinærhøyskole er stedet. Programmet er alltid variert og det er mange ulike spennende forskningsprosjekter, og resultater av dem som presenteres. Jeg syns det er veldig interressant og høre på, her er mitt referat fra en av temaene, ikke fullstendig og slik jeg oppfattet det, ta kontakt med foredragsholder om du trenger mer informasjon. 

Hundebransjen - en gullgruve som mange vil ha del av?

Gry Løberg presenterte sin undersøkelser av hundebransjen. Som ikke var forskning i vanlig forstand, men en telling av foretak som drev med salg av utstyr og tjenester til hunder, foretatt ved hjelp av diverse offentlige registre som brønnøysundregistrene -foretaksregisteret, bransjeregistre, gule sider m.fl 

Bakgrunn for undersøkelsen var at når man ville ha inn egen hundelinje på videregående skole, hadde man behov for å vise at det er en "bransje og utdanne seg mot".  Hundepopulasjonene er økende, i 2001 ble det foretatt beregninger og den gang var det 414 000 hunder i Norge, i 2011 ble det gjort ny undersøkelse og populasjonene var kommet opp i 500 000. Man ser en økning i registreringstallene til NKK i samme periode med ikke i den samme målestokken. Løberg tenkte høyt om mulige årsaker til det.

Oversikt over antallet bedrifter som jobber mot hund: 
    • Kurstilbydere 286
    • Atferdsproblemer 109
    • Privat timer 126
    • Instruktør utdanning 13
    • Hundepensjonat 115
    • Hundefrisører 55
    • Omplasserings tj. 9
    • Hundelufte tjeneste 48
    •  Paranormale tj. 33
    •  Dyreklinikk/veterinær 248
    • Alternativ behandling 19 
Antallet bedrifter var sammenlagt 911 (noen tilbyr flere typer tjenester). Av disse var det 207 aksjeselskap

I tillegg til bedriftene over her er det ca 5300 butikker som selger fôr og utstyr til hunder. Dette tallet inkluderer ca 1500 rene Zoo butikker, Felleskjøpet, plantasjen og dagligvareforretninger. I tillegg har man også forsikringsbransjen som ikke er tatt med.

Beregnet omsettning for Zooforetningene og de 911 bedriftene nevnt over er på 6 milliarder årlig. Ca 6000 årsverk. Det fantes ikke tall på hvor stor andel av omsetningen i dagligvare/plantasjen/FK som var relatert til hund. Heller ikke hvor mange årsverk man brukte.

Løbergs anslag er at det omsettes for totalt 10 milliarder årlig i tjenester og varer til hunder    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...