Start

lørdag 29. august 2015

Bhest på jaktprøve

Det blir nesten bare valpeskriv i bloggen, men nå gjør vi et lite unntak. :-D

Jeg gledet meg i utgangspunktet veldig til jaktprøver med Bhest i år, å få testet om treningen fører fram, og om ferdighetene og kunnskapene holder da man setter det sammen i en prøvesetting?!? Jeg gjorde jo en prøve i juni som ikke holdt mål, langt derifra fraktisk! :-p Men jeg følte problemet bare bunnet ned i en konkret ting, at han får for høy forventning i settinga med kaster og skytter. Så det har vært hovedfokuset mitt på fellestreninger. Jeg var veldig glad for at vi kom med på prøve hos avd. Midt-Hedmark. Jeg jobbet da de hadde den forrige prøvedagen, men nå hadde jeg "tid". Selv om det kanskje var litt opptimistisk, for fullt opp med nesten 7 uker gamle valper, en arbeidshelg hvor jeg har jobbet 40 timer fra fredag kveld til mandag morgen, så ble det ikke så mye tid til forberedelser, selv om jeg hadde fri selve prøvekvelden.

Foto: Jessica Simonsson

I forrige uke hadde vi to treninger, en på tirsdag med avdelinga og en på torsdag, hvor jeg fikk Liv Anine til å hjelpe meg å være kaster og skytter. Det var to korte gode økter, så kanskje er det sant at kvalitet er bedre enn kvantitet. For det ble ikke flere treninger på Bhest, ikke fredag, ikke lørdag og ikke søndag. Ikke et minutt trening! (Men turer ble det, sånn fire i flokk tur!) Mangel på trening stresset meg, for jeg våknet 03.30 mandags "morgen".Enda jeg ikke trengte å stå opp før kl 6. Hodet var fullt av trening jeg burde gjort, og valpesyssler som skulle gjøres. Og tid som ikke fantes til alt.
Mandag fikk vi litt hjelp fra min mor, hun kom og syslet med valpene, så Bhest og jeg kunne gå en liten tur alene på formiddagen. Valgte meg Sæter fordi der vet jg det er forstyrrelser i form av at andre hunder luftes der jevnlig. Å trene samme dag som prøven er vel ikke lurt, men vi gikk en tur og hadde med dummybaggen, og tok små økter inn i mellom hvor vi fokuserte på lavt spenningsnivå, jaktlydighet og relasjonen. :-)

Bhest og jeg roer ned før start.
Foto: Jørgensen
Vi møtte opp 20 minutter før oppmøtetiden, og var flyttet framover, så vi var fjerde startende. Bhest ble i bilen til etter at jeg hadde registrert oss og sett den første startende. Han var rolig og avslappet da han ventet og da jeg tok han ut. Litt på snuser'n da vi startet oppvarminga, men ellers gikk den greit, fotgående, sitt bli, innkalling på fløyte, noen approteringer, lagt bak han, ut til siden eller som enkle linjetak, og en liten dummy på et nærsøk, han var i vannet en gang, og gikk etter det igjen endel fotgående.

Prøveopplegget var slik at vi kom ned til start på myra, vi fikk to enkeltmarkeringer mot vannet, i hver sin retning fra kaster og skytter. Så var det fotgående et stykke før vi fikk to enkeltmarkeringer på vann, vi er jo vant til så lange avstander fram til vann at jeg syns dette var en lett avstand, tenkte ikke helt over avstanden men tipper det var en 15 meter kanskje? Det er jo myr og ekle ut- og innganger, men er hundene vant til det så er det jo greit. Etter at vanndirigeringene var inne, gikk vi fot videre mot venstre, mens skytter og kaster jaktet motsatt retning og vi fikk snu oss å få en lang markering på land. Da den var inne, gikk skytteren forbi oss og opp fra myra og inn i et nytt terreng, vi fulgte litt etter og fikk se på at skytter jaktet litt innover i terrenget hvor det ble løsnet et par skudd. Hunden gikk så fram. Feltet som skulle gjennomsøkes var da mellom veien og vannet, men det lå i ganske normalt ensartet småkupert furuskogbunn. Der ble det forventet at man hentet inn fire dummier. Så var prøven over. 7 skudd løsnet og 9 apporteringer unnagjort.

Bhest skjøtte seg veldig bra! Jeg måtte konsentrere meg om å være rolig og IKKE begynne å skravle med dommer, da holder han seg rolig og mer konsentrert. Altså hunden, ikke dommeren! :-D Her er kritikken:

Jaktprøve for Retrievere, Elverum 24.08.2015.

Multestua Mattykaisa's Bheste (F:10.02.2013)

Søk: Søker konsentrert, dekker området og følger vitring opp meget godt.
Fart og
utholdenhet: God fart, stor utholdenhet
Nese: Brukes godt
Dirigerbarhet: - 
Markeringsevne: Markerer meget sikkert i alle situasjoner
Skuddreaksjon: Rolig og oppmerksom
Almen oppførsel: Meget behagelig prøven igjennom.
Apporteringslyst: Stor
Apportgrep: Spontane pene grep, hjemkomster og avleveringer.
Svømmesett og
arbeidsvilje i vann: Går villig i og svømmer godt.
Samarbeidsvilje: Meget god.
Hundetoleranse: -
Sammenfattende kritikk:
En hunds som konsentrert løser oppgavene den blir presentert for. Meget stødig i alt arbeid.
Premie: 1 Dommer: Asbjørn Kristiansen


Søksignal på feltet.
Foto: Jørgensen
Skytteren er ferdig med jakta og kan se på hunden jobbe.
Foto: Nina Jørgensen
Dommmeren påpekte at det var så rolig rundt oss at også han ble avslappet og rolig av å stå bak å se på oss. Dommeren er en utrolig behagelig mann å ha rundt seg som startende på prøve, han er det beste eksempel på at man kan være meget faglig dyktig og vennligheten selv i en og samme peson. Man føler at han er ute etter å lage gode jaktlige situasjoner og se etter hundens gode egenskaper og de fortrinn den måtte ha, ikke for å "ta oss" eller å lete etter feil. (Men vist påpeker han det, når det er små eller store brister, for men selv da på en god måte). Når Bhest sprang litt utenfor tenkt feltområde, så sier han at husk det er bare du og jeg som VET hvor feltet er, hunden din gjør ikke noe feil, han er på jobb.  Det er betryggende å føle at dommeren "vil oss vel". ;-) Og det gikk altså så vel med Bhesten denne gang at både hund og jeg satt igjen med godfølelsen etterpå, og opprykket til AK! :-D Det er så morro og drive med jakttrening og jaktprøver! Gleder meg til den dagen vi også er klar for praktisk jakt. (Jeg må skyte mer før vi kommer dit, men vi nærmer oss.) :-)

Tusen takk til Inger Helene og Perly som er jaktkomitee i retreiverklubbens avdeling Midt Hedmark, og på kliubbens vegne arrangerer prøver til glede for oss alle, og til medhjelperne Mariane og værra-me'kar'n hennes. Og dommeren som først hadde vært i Kongsvinger og dømt 3 dager og så brukte en dag ekstra på Elverum. Og sist, publikum og medstartende som er med på å gi en avslappet og hyggelig  stemning kvelden gjennom. :-)

Gratulerer til alle deltagerne, og særlig må jeg nevne at det er litt morro at både Kate, Ellisiv og meg selv gikk med hunder som vi ikke bare eier og har trent selv, men som er fra eget oppdrett. Det er gøy! :-)
Foto: Jessica S.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...