Start

mandag 27. april 2015

D-KULL, PRESENTASJON AV PLANEN / UPCOMING LITTER

Stolt presenterer jeg planene for Multestua Kennels D kull:


”Asaja”
”Sako”


NVCH  N UCH

Multesutua Dansende Asaja Pirat
Belle Fox Chicago Fire
Født: 21.04.2010   NO42559/10
Født: 03.04.2013  FI26118/13
HD: A – Index 111
HD: A/B - Index: beregnes snart
AA: 0/0
AA: 0/0
Øyne: Fri 15/7-14
Øyne: Fri 21/4-15, distich. mild
PRA: B
PRA: A*
CEA: A*
CEA: A*
Annet: JADD Probably Normal
Annet: JADD Prob. Carr*
Haplotype 3 & 7
CP1: Clear*


Høyde/vekt: 47cm/17kg
Høyde/vekt: 51cm/21,5 kg

Norsk viltsporchampion
CK & res-CERT i Finland
Norsk utstillingschampion

1. premie BK på retrieverjaktprøve
NOU1 Godkj.annleggspr retriever
3.pr  Tollingjaktprøve i SE

1. premie m/HP Blodsporprøve

1. premie i LPII (opprykk LPIII)

Godkjent B-spor i Bruks (NBF)

Vinner av Workintest BK (terminfestet) + Dual Purpose Vinner

Klubbmester blodspor 2012

Beste Toller i Retrievercupen Norge 2014


There are short English summaries in italics here and there, do you wish further information contact me on e-mail or phone, see contact information below.  

D-kullet

Til det fjerde kullet på kennel Multestua reiser vi igjen til Finland. Langt opp i Nord Finland har jeg funnet Sako for Asaja. Jeg har ikke møtt Sako, men har sett mange videosnutter av han og fått han beskrevet i detalj av både oppdretter og eier. Jeg har dessuten møtt hans søster og bror. Jeg liker han veldig godt og "bare" 17 timers kjøretur ligger foran Asaja og meg, før vi endelig får møte han. <3

Sako er valgt først for sitt temperament og sine arbeidsegenskaper. Jeg forsøker og doble opp på mange av Asaja sine beste sider, samtidig som han tilfører kvalitet der hun ikke er så sterk. Sako er vennlig og stødig på temperament. Helt viltspontan, samtidig som han har beholdt det myke grepet. Selv om jeg har gjort noen prioriteringer, så er selvfølgelig hverken helse eller eksteriør glemt. Kullet oppfyller kravene til NRK for å stå på valpelisten, og følger forøvrig gode avlsprinsipper og er så langt jeg vet i tråd med Rasespesifikke Avlststrategier (RAS). 

Jeg har tro på at D-kullet skal bli en gjeng med sunne flotte glade apportører!  

We have chosen a Finnish male for Multestuas D-litter, and in a few days we will travel for North Finland, it will take us 17 hours in the car.

The male Sako is chosen first of all because of his nice temperament and working abilities. I try to double up on Asaja's best sides and compensate for her weaknesses. He is known to be friendly and stable on temperament. He is spontaneous on the game, nice birdyness with a soft mouth. Even if I have done my priorities I haven't forgotten about the hole package and I believe the D-litter may be a gang of healthy, handsome, happy retrievers! 

  

  Asaja

Sjørøverprinsessa vår Asaja er fra det første kullet i Multestua. Asaja var den valpen som var først til alt, hun så ingen hindringer. Og hun har utviklet seg til å bli en super arbeidshund, hun har motor til å fly i fjellet eller jobbe med noe hele dagen, uten at det går ut over farten og stilen. Hun har en energirik lekfull stil under tolling, hun apporterer gledelig fra både vann og land, og har myke fine grep. Hun har stor will to please altså hun er samarbeidsvillig og styrbar, samtidig jobber hun bra i selvstendig arbeid på god avstand fra fører. Hun er glimrende på feltsøk og meget dyktig i sporarbeid. I runderings og romsøk, samt på tur i skog og mark, viser hun stor kroppskontroll, balanse, smidighet og mot til å forsere alle typer hindre, og søke i alle miljø.  


Hjemme er hun veldig grei og rolig, hun synger når hun hilser på dem hun kjenner best. Hun elsker å få ligge i fanget å kose. En skikkelig god kosejente er hun, og det har også valpene i hennes første kull blitt. Da kan hun også prate litt. Asaja er ikke vokst opp med barn, men liker barn i alle aldre. Hun samarbeider fint med både store og små, og har også et sett med triks på reportoaret, som barn pleier å like. Det har kommet til barnebarn og hun er rolig og grei rundt dem, når de er på besøk. Med noen hunder kan Asaja bruse seg litt opp når hun møter dem i bånd, for det meste er det uproblematisk. Det er alltid greit når hun møter hunder løse og hun har heller ikke problemer med å jobbe med andre hunder rundt seg. Hun har ikke problemer med mat-/ressursforsvar.  Asaja gjennomførte mentalbeskrivelse hund (MH) bare 13 mnd gammel og hun viste seg som en sosial, aktiv og leken hund med stor jakt og gripelyst. Hun blir skremt, men viser ingen trusselatferd og avreagerer fint på kjeledress og skrammel. Spøkelsene er skikkelig skummle. Hun er fremdeles like leken på etterkontroll og er skuddfast med avkryss i rute 2. 

Asaja er slående vakker med et feminint hode og vakre uttrykksfulle øyne, en varm kobberrød farge og nydelige hvite tegninger. Hun har en velproporsjonert kropp av middels størrelse med utmerket brystkasse og benstamme, samt gode vinkler fram og bak. Gode poter og meget god pels.


Asaja er også mor til et kull fra før, vårt C-kull, 18 mnd gamle, fem friske fine trivelige hunder. Som viser seg som lettlærte og samarbeidsvillige hunder, flinke valpekjøpere beskriver dem som (for toller å være) relativt enkle hunder å oppdra. Ingen fikk SRMA (hjernehinnebetennelse), 3 er sålangt røntget, med beste resultat A på hofter og albuer, 1 har bronzemerke i LP, 2 har gjennomført MH og kjent mental status med 1 & 2 på skudd. En lovende gjeng! Asaja kommer selv fra mitt A kull og jeg kjenner alle godt, det er et kull med fem hunder, hvor alle er røntget og de har flott index, (selv om en bror har svak grad dysplasi på hofte og albue). De er blitt fem år, og er en herlig velfungerende flott gjeng. Det er ingen med autoimmun sykdom i kullet (måtte det fortsette!). 4 av 5 konkurreres med, og de er championer, og/eller har titler, samt premieringer innen en eller flere grener inkl utstilling, viltspor, lydighet, rally, bruks, agility, hundedans. Asaja som bor hos fôrvert Heidi, ble Beste toller i Retrievercupen i Norge 2014. Jeg er utrolig stolt av henne og Heidi, som er et fantastisk team!  


Asaja trener feltsøk med vilt.
Asaja på Tollingjaktprøve i Sverige.
Fart og stil, samt myke gode grep.
Asaja med tre av valpene sine, som her er 9 mnd, nå 19 mnd. Fra venster, Arya, Chopper, Clara og Asaja
  Asaja is from my own breeding. She is healthy and happy, so are her siblings. The A litter also has lots of merits to speak for them. Asaja herself has prizes from numerous activities, inkluding hunt and tolling merits, as has her mother Kaisa. Kaisa is trained by me, Asaja by Heidi (whom she lives with on breeders terms). Asaja was the the best toller in Norway 2014, I am very proud of her and Heidi! They are such a nice team. Asaja has a litter of 5 from september 2013. They are also doing fine, no SRMA, 3 have hips and elbows scored excellent. 1 has bronzemark in obedience, and 2 have done mentaltest, with shots. 

Asaja 5 år, venter på å få gå spor.

Leker med matmor og sporsluttpinnen.

Feltsøk

Gode avleveringer

Vakre dyktige sjørøverprinsessa vår!

Sako

Her er eier Junnu sin beskrivelse av Sako:
"Sako er en vennlig, barnekjær og aktiv retriever. Han går godt overens med folk av alle aldre, fra barn til bestemor. Han er varsom og har forståelse for hvordan han skal omgås barn. I familien har vi en 5 år gammel gutt, og han omgås og leker fint med han. Sako er knyttet til familien og høflig med folk. I puberteten hadde han en kort periode hvor han testet grensene litt. Sako elsker fysisk aktivitet, svømming er tingen for han, men han blir gjerne med på både joggetur og turer/med overnatting i skogen. Sako er alltid klar og villig til å bli med. Sako er modig og viser initiativ når det trengs. Han er avslappet med på turer både med snøscooter, ATV og i bil. Hvis nødvendig nøler han ikke med å handle på egenhånd i jakt- eller en treningssituasjon. 

Sako kjører ATV.
I jakt og treningssituasjon viser han iver ved å pese, noen få ganger når han har blitt ekstra engasjert har det kommet et lite utålmodighets pip. Vi har vært oppmerksom på dette i treninga og nå som han er blitt voksen er han lett og roe ned. Han er flink med vilt, og han liker spesielt å søke. Vi startet treningen med kaldt vilt og jobbet med samarbeidsviljen, etter at den ble tilstrekkelig, har han vært en fornøyelse å jobbe med. Sako er spontan på vilt. Vi har også trent noe blodspor, og han klarer dem godt. Til sommeren planlegger vi å starte Sako på både jaktprøver og blodsporprøver.   
Han er interessert i andre hunder, og når vi først kommer til f.eks en utstillingsplass blir han veldig ivrig. Men etter noen få minutter roer han seg ned og forstår at han ikke får leke med alle hundene. Når vi lar han møte andre hunder møter han dem alltid med lek i tankene, aldri aggressivitet. Men han har litt egen vilje. ;-)

Sako har en svær "will to please", og han gjør nesten hva som helst, spesielt om han vet at det finnes en lekker godbit på lur et sted. Han har stor matpasjon. Sako er lett å håndtere og ting som og klippe klør har alltid vært lett å gjøre. Sako har alltid vært helt frisk. Ingen problemer med øyne, ører eller allergiske reaksjoner. Vært en gang hos veterinæren pga en liten selvpåført skade etter et uhell. Helt fin etterpå. Da vi røntget hofter og albuer tok vi også røntgen av ryggsøylen, den var 100 % normal."

Hvis disse to videosnutten fungerer som de skal, så viser de unggutten når han apporterer kaldt vilt. (Ps, han løper til hundeføreren på fløytesignalet. ;-) ) 

Mine ord: Sako er fra et kull på fem hunder som ble 2 år den 3. april. Sako er derfor såvidt voksen, men viser gode egenskaper og bra modenhet, bare litt over et år gammel klarte han jaktanleggsprøven for retrievere i Finland, NOU1 (som er noe tilsvarende en enkel B-prøve, men med kaldvilt, oftest måke, kråke).  Han har tiltross for at han bare har vist seg fram på fem utstillinger allerede CK og res-CERT. Alle søskene er røntget, på hoftene har Sako A/B, de andre har A/A. Alle fem har 0/0 på albuer. De skal mentalbeskrives (MH) på treff nå i sommeren. Oppdretter forteller at alle fem er friske og det har ikke vært noen tilfeller med autoimmunsykdom i kullet (måtte det fortsette slik!). Det finnes to tilfeller med kreft bak Sako, men det har kommet i godt voksen alder, og de fleste hundene i stamtavle har blitt mellom 10-15 år gamle. Sakos far er en amerikansk hannhund, som har mange flotte meritter i flere grener og er kjent for å gi valper med herlig temperament og gode arbeidsegenskaper, jeg syns det er velig spennende å få han inn i stamtavlen. Sako har ingen kull fra før, hans far har kun dette ene kullet i Scandinavia (men det er et par avkom i Europa som er importert fra USA/Canada). Også på morsiden til Sako er det hunder som er godt premiert på jakt og spor.
 
Trykk på bildet kollasjen å få det i større format.

Jeg er veldig glad for å ha funnet denne gutten og takker Tuula, Sini og Juha for at jeg får lov til å bruke han til Asaja sitt andre kull! 

Sako is a two year old male. He is a friendly, childloving, active dog. He loves to be with his family, swimming, running, hunting, traveling by car, sledge or ATW, playing with the families 5 year old son, he does it all joy, calmess and no worries. He has a very nice balance between a big will to please and braveness to do things on his own, when a situation requires it. He has only been to 5 shows as a youngster and has already gotten a CK and a res.CAC. Last summer, only a few months after his first year birthday he got approved on the basic hunttest. I don't have to say he is very good with game, eighter on hunttest or in a practical huntsituation. He is healthy, so are his siblings. He has an exciting pedigree, as he comes out of a breeding with USA imported frozen seemen.  


Belle Fox Chicago Fire 1,5 year old.

<3 Sako is so handsome, a very nice male head. I am very excited to see how this strong head will match Asaja. <3

Sako bringing in a crow to his mum. Good boy!

Sako sitting with his sister (I think).

Sako on a kennel meeting last fall. He is the third dog from right to left. Handsome and attentive

Resent photo of Sako

Sako klar for å komme seg ut på jakt.

Sako og Sini med sitt NOU1. :-) Han tar det hele med stor ro!

 

 Veien videre

Vi tar progesteronprøver denne uken og kjører til Finland når det er tid for det, sannsynligvis i slutten av uken. Så er det bare å krysse fingrene framover for at det blir parring, for at det blir drektighet, for at alt går fint under fødsel osv... :-) <3 Om det blir som jeg håper på vil det bli født valper helt i starten av juli og de vil være leveringsklare sist i august. Ca 29. august. 

Syns du dette høres ut som et kull du ønsker valp fra? Da er du velkommen til å ta kontakt med meg på mail eller telefon. Men først vil jeg at du leser litt om hva jeg forventer av deg/dere.  LINK HER :-) Legg meg gjerne til som venn på facebook: Nina Wibeke Nilsen (Kennel Multestua). 

Vi har nå stabil internettilgang igjen. Begge mine mail adresser kan brukes. (Jeg har fremdeles min gamle mailadresse "nwbn@online.no" men bor langt ut på landet, og nettleverandøren min har vært veldig ustabil siden i høst. For å gjøre det enklere, og sikre at jeg får alle mail og har tilgang til dem også hvis/når jeg ikke har hjemmenett ønsker jeg denne gangen at all mail korrespondanse angående valp går til multestua@gmail.com.)

If things go the way we plan and hope for, there will be puppies born in the first days of Juli. Keep ypur fingers crossed for me. :-) Puppies will then be ready to move to new homes from the last days of august. If you are curios to know more, feel free to contact me on: multestua@gmail.com

KONTAKTINFO:
Kennel Multestua
Nina Wibeke Nilsen
Vestre Solørveg 2076
2219 Brandval

Telefon: +4740411386
Hjemmeside: Sønnen min har lovet å lage ny hjemmeside i sommerferien, men det er jo enda litt fram i tid. Den gamle siden min kan ikke oppdateres lengre, men det ligger mye gammel informasjon der, så surf gjerne rundt litt. Les i alle fall denne siden før du tar kontakt.


Stamtavle/Pedigree
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...