Start

tirsdag 21. april 2015

MH 2015 i Kongsvinger

I helgen som var arrangerte Norsk Retrieverklubb avd Kongsvinger og omegn mentalbeskrivelse hund (MH). På lørdag var banen på Hauerseter leir og på søndag var det på Bruvoll, 16 hunder ble testet og 15 kom igjennom. Blandt disse 16 var det schäfer, dalmatiner, collie, akita, dansk svensk gårdshund, østerriksk pincher og 10 retrievere. Retrieverne var fordelt på 1 curly, 4 flat og 5 tollere. Alle retrieverne fikk kjent mental status og gjennomført MH. Jeg hadde arbeidshelg, og var derfor bare tilstede 2 halve dager, og jeg figurerte ikke i år. Men jeg må si at det var 2 veldig trivelige dager, figurantene våre er blitt gode. Vi har også lånt testleder fra Oslo avdelinga og er veldig glad for at det er en fra retrievermiljøet. I år hadde vi tre beskrivere leid inn og alle tre kan anbefales på det varmeste. Heidi Lernæs og Marianne Njøten var på lørdag og Heidi og Micke Johansson (SE) på søndag.

RETRIEVERFOLK, gå til raserådene og avdelingene deres og oppfordre dem til å søke om og arrangere MH, i RAS dokumentene til de fleste av rasene står det at vi skal skaffe mer kunnskap om mentaliteten og funksjonen til retrieverne. Men uten at noen tar på seg og arrangere det, får vi ikke den kunnskapen. Jeg er selv skuffet over at Raserådet for toller har bestemt at de ikke skal søke om MH for neste år heller, og skal jammen få sende dem en mail hvor jeg oppmuntrer til at de må ombestemme seg. De tenker at det er viktig at vi arrangerer MH, men at det er noen andre som må gjøre det... Men hvem er disse noen andre? Det arrangeres alt for få MHer i Norge. Og det er oppdretterne i avdelingene og raserådene som må pushe på for at retrieverklubben skal få til flere arrangementer. Vi er en klubb med 5000 medlemmer, som avler langt over 2000 valper i året og så skal vi overlate til de andre å arrangere MHer. MH er pr når det beste alterntivet vi har til å kunne kartlegge rasenes mentalitet. Og hvorfor i alle dager skal ikke hvordan hunden er bygd og satt sammen innvendig få litt mer oppmerksomhet, når vi tenker på hvor mye tid og ressurser som brukes på å beskrive eksteriøret til retrieverne!!??

Våre to multer 

Så over til mine hunder som i helgen var to jenter på 18 mnd fra C kullet. Foreldrene der er Wallace og Asaja (Redforesthunter Wallace x Multestua Dansende Asaja Pirat). Og det var Clara og Arya som deltok. Jeg må innrømme jeg var spent på fohånd, hvordan skulle disse unge jentene takle utfordringene? Jeg er dypt imponert over dem begge to.

Oppsummert så har Clara en veldig tett relasjon til mor, og hun fikk en litt dårlig relasjon til testlederen, hun likte han ikke og det vises litt i deler av testen. Men hun trippet likevel glad rundt og ble ikke mer uttrygg av den grunn. Arya likte testlederen og kunne godt leke med han. Arya er også tett knyttet til sine folk, og allerede på vei til første lillehare/forfølgelse, bestemte beskriverne at hun skulle få ha med matmor også rundt. Matmor sto først blandt publikum og da det er meningen at hunden skal få konsentrere seg om testen og ikke tenke på hvor alle i familien er, velger man i slike tilfeller at hunden får gå med både matmor og matfar. Så det skyldes ikke at hun er skremt eller noe slikt. Ellers var jentene veldig like.

Det er to jenter med mye lek i seg, forsiktige grep/nølende griping, veldig god jaktlyst. De skremmes bare sånn passe av overraskelsen (kjeledressen) og skrammelet, og imponerer stort med å være helt ferdig avreagert, uten gjenstående redsler, men med god nysgjerrighet. De syns spøkelser er skummelt og har ikke tenkt at det er deres jobb og gå fram og undsersøke slike ting. Men tar fint kontakt med dem, når maska er av. De viser begge god utholdenhet og leker godt også i siste lekmoment, og begge to er skuddfaste (1 og 2).


Her er to videoer, jeg skal få lagt til flere etter hvert, men det tar litt tid. :-)

Arya MH overraskelse (VIDEOLINK)

Clara MH skrammel (VIDEOLINK)Arya på lilleharen.

Arya sjekker ut skrammelet

Clara - følger med motvillig

Clara - aktivitet. Begge jentene fikk som testlederen sa, typisk for alderen 4, de får økende aktivitet utover i de 3 minuttene. Det oppdretteren er veldig fornøyd med var at det kun hørtes en kort pip en gang på Arya. Ellers var begge jentene stille.

Clara er ferdig med testen og leker litt ekstra med mor.
(Oppdatering, mai-15: Det her kommet et nytt innlegg i bloggen i mai, med flere videoer og bilder fra denne MHen: http://multestua.blogspot.no/2015/05/flere-videoer-fra-mhen.html )

Dersom du trykker på etiketten/temaknappen "MH" i venstre menyen, får du opp tidligere innlegg i bloggen om dette. For A kullet ligger alle resultatene inne i et fellesskjema, jeg skal forsøke å få til noe tilsvarende for B og C kullet. Og alle kennelens hunder samlet. Statistikk er gøy når det nå har blitt litt hunder som er testet. Dessverre har jeg ikke tilgang på programmene de har i Sverige hvor man kan ta ut endel meningsfull grafikk, da det hele er lenket opp mot SKK sin hunddata - om jeg har forstått det rett. (Tips anyone?)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...