Start

fredag 27. september 2013

C-kullet er her!

For aller første gang opplever jeg at en egenoppdrettet tispe får valper. Utrolig å tenke på at Asaja ble født i denne samme valpekassa i samme hjørnet av rommet for snart 3,5 år siden. Og at nå er Kennel Multestuas valpe nummer 14-18 en del av våre liv. Velkommen alle fem!

Jeg har hele tiden sagt at valpene blir født på torsdag den 26. Altså dag 62 siden første parring. Nå skal jeg ikke prøve å lage noe forestilling om at jeg er synsk, det er ren vitenskap. ;-) Endel følgere følte nok likevel at ventetiden ble lang, men den som venter på noe godt, venter ikke forjeves.

Temperaturfallet til Asaja kom på onsdags ved 17 tiden, lå på 36,4 C (laveste måling 36,2C). Det varierer hvor lang tid det da tar før førselen starter, fra 6 til 36 timer er mest vanlig. Man vet at når temperaturen stiger opp til normalen igjen kommer valpene, men den kan gå opp og ned litt på et lavt nivå, eller den kan som i Asaja sitt tilfelle holde seg jevnt lav. Stress i oppblokkingstiden eller tidlig i fødselen kan forstyrre fødselsarbeidet til tispa, særlig vil jeg ta hensyn til en førstegangsfødende og en fôrtispe. De som skal være tilstede ved fødselen bør derfor komme i god tid. Heidi ble innkalt med beskjed om at det ville ta tid. Asaja var flink og relativt rolig i oppblokkingstiden, det var tydeligvis ikke noe stress. Vi hadde fine og avslappende 27 timer fram til valpene kom. Mamma var også med, hun tok seg mest av det utenfor valperommet. Vi byttet på å hjelpe den fødende, gå tur eller trene med Bhest og Kaisa, lage litt mat, og pusle med forberedelse, samtaler, navnesyssel osv, stille og koselig ventetid var det. Asaja var veldig flink også i denne fasen.

Så kom valpene Første sikre tegn om at nå nærmet det seg kom klokken 19.15. Da det kom litt slim og væske og et par rier. 20.35 kom det kreftige gode pressveer og 20.43 så Asajas førstefødte dagens lys. Det var en jente! Der tok jeg feil, for jeg har påstått at jeg viste at det kom til å bli to gutter først, så en jeg ikke var sikker på og deretter to jenter. Dette var basert på mine synske evner, og ikke vitenskap. LOL
Her er vitenskapelige fakta om valpene:

20.43 Tispe 336 g
Mørk rødfarge, nesten helt rød. Tynn hvit stripe i brystet, hvite tær bak.  
Kom med bakbena først

20.54 Hanne 395 g
Mørk rødfarge. Hvit pote høyre bak, ellers hvite tær. Hvitt bryst.
Understilte bakben, halen kom alene, måtte hjelpe til ved å dytte han inn igjen og fiske etter bakben. Trodde ikke vi fikk det til og var begynt å planlegge tur til veterinæren, da han poppet ut. Frisk rask og kjekk!

22.17 Tispe 380 g
Mørk rødfarge. Hvitt bliss, hvit fra haka til maven, hvite poter, god hvit tipp. tynn hvit stripe i nakken (blir borte).
Hodet først

22.48 Tispe 397 g
Mørk rødfarge. Litt hvitt på snuta, Hvit sokk på venstre framben, hvite poter, hvit haletipp.
Hodet først

23.57 Tispe 368 g
Litt lysere rødfarge (enn de andre). Hvite poter, flekkvist hvit på bryst og mave hvit haletipp.
Hodet først

Det er fantastisk hvor naturlig og innstinktivt alt går. Jeg ble varm i hjertet og smiler stort når jeg tenker på Asaja sitt uttrykk til den første valpen. Hun får litt store øyne, og det er akkurat som hun tenker "Wow, det lyd i den, ...den lever!" Asaja var utrolig flink, bonding med det samme, flink i håndteringen av de nyfødte, med unntak av at hun liker det kort ved navlen. :-( For kort! Jeg passet ikke godt nok på og det ble for kort på to av valpene. De blødde ganske mye, det var vanskelig å få tråd på de kortkorte stubbene, og vi valgte derfor å sitte og klemme dem, så lenge at blødningen stoppet. Samtidig som vi klemte av navelstrengen, skulle jo Asaja få slikke og stelle de små og de skulle få die.  Det ble litt ekstra stress for oss, men det funket, etterpå fikk vi på litt bomullstråd, og måtte holde over navelstubben når Asaja slikket dem, natten gjennom. Hun tok det helt med ro, og stolte fullt og helt på både seg selv og oss. <3


Jeg var så glad for at det var akkurat Heidi som var med da. Og også da hun i tre tiden i natt fikk overtalt meg til å legge meg og sove noen timer, mens hun tok en vakt ved kassa. 3 timer sammenhengende søvn er vidunderlig i så måte. Takk Heidi! Og gratulerer som bestemor! Hils til kommende matfar Geir.

Det første døgnet ved valpekassa er noe helt spesielt. Det er så tilfredstillende og se tispa duller med de små, og hvordan valpene gradvis sover lengre og lengre etter å ha diet. Slik at roen virkelig senker seg og også mamman kan ta seg lengre blunder. Jeg elsker å studere de små vidunderne, men også hvordan Asaja leser valpene og blir kjent med hver enkelt av de fem. Kaisa var en flink mor, og Asaja er minst like flink som sin mor. Asaja viser seg så langt å være en super avlstispe (det gjenstår og se at valpene blir friske, flinke, trivelige og rasetypiske), hun er en type "Alfa-tispe" og jeg tror på de som sier at de er veldig klare for å føre genene sine videre, og blir da enkle i alt som har med selve parring og fødsel og gjøre. Heidi fortalte meg også at det er forsket på og funnet ut at slike sterke tisper har større sannsynlighet for å få tispevalper. Det kan jo se ut som det stemmer...! :-D

Vi har uansett noen fantastiske uker forann oss, men først skal vi nå se at disse første kritiske dagene går bra.

Gratulerer så mye til Wallace som har blitt pappa og hans eiere og oppdrettere Annette Stensø og Lise Nepper. Gratulerer til besteforeldrene Kaisa og Jack, Nova og Finn. Her er valpenes stamtavle for de som ikke kan kallenavn på alle. ;-) Og link til hjemmesiden vår.

Takk til Heidi, Mamma, Anne Lise og Hilde veteriær for støtte og hjelp i fødselsdagene! Og til elskede, flinke, tapre sjørøverprinsessa vår Asaja. <3

Her kommer noen bilder:


Asaja har oppblokkingsveer, men er vakrere enn noen gang. <3

Graveri

De tre første.

Flott jevn stor størrelse på dem.

Vi venter vel på den siste... Det tok litt over en time.

Under mors beskyttende albue.

Dette er gutten i flokken

Valp 3, tispen med mye hvitt.

Mørke fine valper, man kan se at den femte valpen er littegranne lysere enn resten. Alle fem får en ettertraktet mørk rødfarve.

<3
Mammaen hviler når valpene er fornøyde. :-)

1 kommentar:

  1. Så kos å lese Nina, jeg går igjennom alt en gang til og engang til og...... det var en utrolig opplevelse å være med <3 Og Asaja var superflink selv om det ble litt hektisk med navlestrengene. Hun fikk morsfølelsen med en gang <3 Og hun fikset fint heiajengen i stua, Bheste og Kaisamor som sang opp til hver fødsel :)

    SvarSlett

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...