Start

onsdag 4. mai 2016

Multenytt

Bruks, Chopper, Luna og Daddy

Multestua Dans Mc Chopper i kryp.

Chopper og Geir var på Hønefoss på Bruksstevne i går. Og denne gangen satt den! Chopper fikk masse lovord fra dommmeren, som mente at dette var en bra hund, og han framsnakka spesielt apporteringene. Rapporten ellers sier at det var litt rusk i fotgående (karakter 8) og Geir trykket Chopper forbi en pinne, pga høy koffisient koster det 31 poeng. Ellers så var det topp karakterer med tre 10'ere, 9,5 og to ganger 9 på resten av øvelsene. Jeg hadde planlagt jeg skulle ned å se på dem i kl D stevne neste uke, men jeg får vel finne meg i å se på klasse C i stedenfor. ;-) Lykke til Chopper-popper og matfar!
Chopper er etter Asaja og Wallace, og er 2,5 år nå.


En annen som driver med bruks er Lille Luna Lilla fra D kullet. I helgen har hun vært på feltkurs med Finn Hugo Øien. Hun har hatt det kjempemorro, og fikk skryt for god søkslyst og fart. Lykke til med videre trening, gleder meg til å komme og se på dere på runderingsstevne en gang i framtiden. <3


Multestua Jegerens DeLuna var den lille ville som jeg ville beholdt hjemme om jeg skulle hatt en jente fra D-kullet. Så Cathrine og storesøster Lexie har fått litt å hanskes med. :-D Lune er etter Asaja og Sako. 


Dette er Daddy som koser seg på Sokna
Rundt omkring i landet (og Finland) har isen gått på vannene, og jeg får rapporter om at den 9 mnd gamle D-gjengen er glade i vann, og flere har lagt på svøm allerede. At hundene har så stor vannpasjon at de selv utforsker er flott. MEN jeg vil advare mot å presse eller begynne og stresse fram svømming. Det kan føre til enten at de ikke liker vann, eller at det bare blir stress mas og kav rundt vannet. Ta det med ro, og om det er noen som ikke har begynt å svømme til slutten av juli, så får vi lage et lite svømmekurs da. (Da er tempraturene slik at folk også kan skremmes i.) ;-)


Boss og Bhest

Denne og ut i neste uke har jeg besøk av Boss. Camilla og Marius med slekt og venner er nede i Verona, for å gifte seg. Veldig koselig at det da passet slik at jeg kan hjelpe til og ha Bossen her. Og det er så gøy! Føles som å gå tur med to flotte tvillinger når Bhest og han går sammen. Det er et par cm høydeforskjell på dem, og jeg syns Boss har mer av Kaisa i hodet enn det Bhest har, men ellers er de sååå like. Prøvde å ta bilder for å vise hvordan det gøles å gå bak dem, men det var ikke så lett å få klare bilder. Her er likevel et lite kollasje av de glade "tvillingene".<3

Multestua Mattykaisa's Boss (blått bånd) og Bheste er etter Kaisa og Matty.

Jakttrening

En søndag for noen uker siden hadde vi et lite kennel treningstreff. Ruby og Doffen og Arya fikk litt råd og tips til videre trening i ro og vente situasjon, fotgående, utsending, avleveringstrening, nærsøk. Bhest demonstrerte også litt fritt søk, markeringer og dirigeringer. Og Arya fikk øve på kvalifiseringsprøven. Helt nederst i innlegget her beskriver jeg fotgående øvelsen. Som repetisjon, men også så i detalj at de som ikke var med kan ha få til og trene på den.

Vi testet også hundene på vilt. Og alle sammen tok viltet. Både en bitteliten krikkand og en litt større brunnakke. Særlig imponerte Doffen meg ved at han med uforminsket styrke gjentok og gjentok bragden med å løpe ut og søke opp anda, og returnere den mot mor. Droppet gjerne litt før han var inne hos mor, men det er helt ok.

Her er et par bilder: Da vi skulle trene med vilt, hang ikke fotografen helt med (da heller - de bra bildene over er det Joakim som har tatt). Arya og Ruby fikk derfor ikke noen bra viltbilde, det var for mye buskas i veien, eller det ble bilder av baken da de for opp skråning. Vi flyttet oss før Doffen, ikke fordi det ikke ble bra bilder ;-), men fordi vi plutselig oppdaget at det var masse skrot og rustene jernkanter som stakk opp av skogbunnen. :-( Da vi flyttet oss ble det bedre bilder. Så fikk noen av Doffen som er mulig og se hva er. :-) :-D

Arya fant anda her inne. Litt nølende i opptaket. Men så godt grep.

Ruby fant også, helt spontan i opptaket, men da far fløytet henne inn, slapp hun anda og benfløy inn til far. Hun plukket litt mer nølende andre gang, men tok den. Da vi forsøkte den større anda tok jeg på en sokk for å være sikker på at hun ville komme inn, men hun forsto ikke at hun skulle gripe rundt sokken, og tok heller tak i bena som stakk ut. :-p

Nesten søkt seg fram til anda,
...plukket opp helt uten nøling...
...og galopperer hjem til mor...
Her fant jeg en ny en mor!

...dette er hva jeg er født til... :-D

..og enda en gang..!Skriver her om den grunnleggende fotgående øvelsen:
 To godbitskåler (isbokser/bakeboller)
Sett ut to tydelige skåler (hundene ser kontraster bedre enn farver, så hvite mot mørkt underlag, eller mørke skåler mot lyst underlag er best, at de også er litt høye og kan sees på litt avstand er bra, de skal i strten være klare målskiver som frister hunden), på en slette eller i terrenget i skogen. Legg godis i skålen, slik at hunden ser det, men ikke når den. Øv på å snu deg og hunden mot venstre, når dere vender vekk fra ting og når hunden går riktig i fotgående, det er med på å forhindre at hunden går fram mot fristelsen og det forhindrer at du tillater eller at det lønner seg å gå for langt fram i fotgående. Ha alltid godis i begge skålene, gå fot mellom skålene og gi hunden versågod-kommando når den går pent,. Om hunden går for langt forann og alltid når hunden gjør feil, snu på hælene (vend mot høyre) og gå mot den andre skålen. Da vil en fremadsøkende hund alltid komme på riktig høyde ved ditt kne (når den søker videre fram). Rett før den er i riktig posisjon gir du den versågod kommando og slipper lina, slik at den kan løpe fram og spise godbiten i skåla. Gi rolig ros, og gå etter og plukk oppp lina, still dere opp på nytt og legg i ny godbit, forsøk og vend samlet mot venstre. Gå mellom skålene og belønn hunden når den gjør rett.

Start med små små skritt, og belønn for at hunden er rett i et tidels sekund i starten. Når hunden har forstått at du driver med en lek/trenign hvor den vil få belønning gjennom samhandling med deg, begynner du å øke på hvor lenge den skal gå riktig. Baby skritt i starten, men samtidig når den gjør rett en 3-4 ganger på en tid/lengde, så skal du øke vanskeligheten litt. Ikke vær redd for å gå litt opp og ned i tidskravene. En ting til, prøv på å ikke bruk så mye stemme og kommandoer i starten, når dere begynner å få dreis på det, legger du på din "fot" kommando. Bruk kommandoen når hunden går rett, og når dere starter med å snu dere vekk riktig vei, (mot høyre, vekk fra fristelsene).(Y)

Du kan øke vanskeligheten ved å bruke ulike terreng, og ha terrengskifter i linja mellom skålene. Når du har gode avleveringer og grunnapporten bgynner å sitte (grunnapport er å sitte rolig løs ved din venstre side, se på kast, og gå ut på kommando, søke/finne og plukke opp spontant, og returnere rett tilbake til deg og avlever, få på line, eller sette seg inn på plass igjen.) kan du begynne å gjøre denne øvelsen med dummyer. I starten bare legger du dem forsiktig ned, etterhvert kan du gi de små fjompkast ut den siste biten, og enda litt lengre ut i treninga kaste de reelt avgårde (da må du være treffisikker selv også).

Når du er kommet på dette nivået, kan du fremdeles bruke øvelsen for å trene at hunden går i rett posisjon, altså at du snur om den går for langt framover. Men denne øvelsen kan også brukes for å trene framadsending/linjetag/ut-kommando/dirigering (som er flere ord for det samme). Det kan vi ta mer om en annen gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...