Start

fredag 26. juli 2013

Danmark

Jeg likte den danske kjæresten min veldig godt! <3
Vi hadde full klaff! Med progesteron nivå på 17 torsdag og fergebiletter kjøpt til i dag tidlig, ble det perfekt. Natta

søndag 21. juli 2013

Openshow og valpeshow debut for Embla og Bhest

I går var vi på Skarnes der avdeling Kongsvinger med Allan og Mona i spissen arrangerte Openshow (uoffisiell utstilling) og Valpeshow. Openshow er for at de som føler behov for det skal få trent på utstilling og testet seg og hundene, ii uhøytidlige omgivelser for en billig penge. Det blir en ekstra avslappet stemning, det er ikke så farlig fordi det ikke stambokføres. Det var to ringer en for golden og en for de andre rasene, totalt 73 påmeldte, hvorav 7 tollere. Vår dommer var Eirin Stenbro og i finalene dømte de to dommerne sammen, den andre var Lena-Cathrine Rølles. Dette er erfarne Retriever damer som har hhv flat og golden. De er ikke utdannede dommere, men har som sagt masse erfaring med hund, oppdrett og utstilling. Ofte brukes valpeshow også for at "dommer-spirer" skal få trening og erfaring. Jeg syns Eirin var flink. :-)

Tusen takk til Tonje og Tommy, Anne Kristin og Julianne for at de kom med Embla og Arrak, I tillegg var Bhest og Kaisa med av rødpelser. Veldig koselig at Hege også var med, og at Kate, Linda og Ina kom innom for å se på de var jo spesielt interresert i å se Felicia i barn og hund. Det ble en hyggelig dag i solen, avslappet stemning. Dessverre ble dagen veldig lang. Vi møtte i 13-13.30 tiden slik vi var oppmuntrert til og det hele var ikke over før klokken 20.30 (For de som ennå hadde tid og ork var det da grilling.) Men arrangørene gjorde en flott jobb, flinke hjelpere, trivelig stemning både i sekreteriat og i og rundt ringene. Nå har de litt erfaring og kan ta med seg alt som fungerte videre til neste år og forbedre de tingene som ikke ble helt bra i år. Jeg syns det er fint med noen uofissielle utstillinger, særlig når det snart vil bli færre utstillinger i året, vil Open show være et verdifullt suplement til de offisielle.  Her kommer en lang bildekavalkade fra dagen:

Det er fint på travbanen, her sitter gjengen samlet og man ser utstillingsområdet på noen bilder:





Valpene Embla og Bhest varmer opp og trener på å stå og løpe fint. Takk til Hege Lassemo som har tatt de fleste bildene her selv om de har mitt vannmerke. (Tatt med mitt kamera ja).

Embla og Bhest

Embla 5 mnd og 10 dager, jeg syns hun er flott, men det er ikke så lett å få bilder av henne, hun er litt Pippi-langstrømpe, full av gode ideer og motivasjon til å finne på morsomheter.

Bhest også han 5 mnd og 10 dager ja. Til tross for at han aldri har vært på ringtrening og jeg syns jeg trener veldig lite med han, så har han tydeligvis fått inn hva som gjelder, han både sto og løp ganske pent.

Nå har bedømmelsen startet i ringen:

Bhest med flotte bevegelser

Står fint forann bordet.

Embla viser tenner.

Og her står hun fint forann dommernbordet.

Litt hopp og sprett med frøkna. Tonje var modig og jobbet fint heltmodig. Her er de looking good!

Bhest 

Bror ble BIR denne gangen og Embla BIM, men vi er forberedt på å tape noen slag mot denne jenta når hun også får mer ringtrening. 

Arrak er jo en fantastisk bygget hannhund som skulel og burdte vært Champion for lenge siden, men dessverre begynte han og trekke seg unna når dommerne skulle ta på han. Hna har verdens trivleligste temperament så han har aldri vist noen trusselsignaler, men han gjør unnamanøvrer. Arrak har derfor hatt en laaang pause, og også trent litt da. Her kan dere se at han aksepterer håndteringen kjempefint. 




Med et stort smil om munnen.

Åpen hannhundklasse. Med Kavi og Arrak. Bare Arrak fikk HP og gikk videre.

<3

Kaisa snuppa er litt kort og veldig krøllete i pelsen som kommer igjen nå etter valpekullet. Men var også med for å støtte avdelinga, egentlig skulle også Tjorven kommet. Men hun hørte hvem som var konkurrenten så trakk hun seg. ;-) :-p

Kaisa flyr en runde i ringen.

Så var det tid for BIR / BIM Mor og sønn, Kaisa og Arrak. Dommeren forteller at hun likte den hannen veldig godt og gir han Rød/Gul! Jeg kunne ikke vært mer enig. :-D


Han er knallfin altså!

BIR: Multestua Dansende Arrak Pirat f.21.04.10 (Nitric Fox Approved x Shaggy Toller's Keehnu Dancing Zeta)
BIM Shaggy Toller's Keehun Dancing Zeta f: 10.09.07 (Lauvstuas Mascot Keehnu x Littleriver Dancing Queen) 



Felicia og Kaisa i Barn og hund, da var så flinke så!

Tre flinke barn får prøve seg som handlere, med sin hund. Alle tre fikk førsgte premie.

BIM: Multestua Mattykaisa's Embla og BIR: Multestua Mattykaisa's Bhest

Embla og Tonje vant også beste debutant for toller og er dermed invitert tilbka til avdelingens ordinære utstilling til neste år. En gratis påmeldingsavgift er ikke dårlig premie! :-)


Embla koser seg med en pinne.
 I BIS finalene ble Bhest 2.BIS valp 4-6 mnd og Arrak 4.BIS. Er han ikke finfin?

 BIS-rekka: 


onsdag 17. juli 2013

Nytt om C-kullet

Da vi annonserte at Asaja fikk løpetid for en måned siden, var det bare et lite forløp hun hadde startet. Men nå er hun skikkelig igang. :-D Hun fikk løpetid den 12. juli. Vi tar progesteron prøver jevnlig framover. Med en jente som har 13 mnd mellom løpetidene vil vi heller ta et par prøver for mye enn en for lite! Sannsynligvis reiser vi til Danmark mot slutten av neste uke. Så får man bare krysse fingrene for at alt går bra. Slik at tålmodige kommende valpekjøpere kan se fram mot valper etter disse flotte og flinke foreldrene (trykk på bildet så får du det opp i stor størrelse):

Om alt går som vi håper vil det bli født valper i slutten av september.

Fra Danmark har vi fått et par nyheter, Wallace er gentestet for JADD (Juvenil Addison Disease) og kommet ut med probably normal som resultat. Wallace har også vært i Sverige på utstillingsreise og kom hjem med det svenske Certet i bagasjen. Det vil ligge på vent og utløse championat når han får det siste i Danmark.

tirsdag 9. juli 2013

Trysil + +

Vi har hatt en herlig helg i Trysil. På en idyllisk plass, rett ved elva. Med Inger Helene som vertinne mangler man ingen ting. God mat og drikke, avslappet stemning og hyggelige dager for både to- og firbente. Jakttrening med vilt sto på programmet. Selv slet jeg med både nakke og rygg i helgen som i hele forrige uke. :-( Men likevel så ble jeg (etter hvert) klar for å trene litt med gull-jenta mi, og vi fikk gjennomført endel fine økter. I tillegg fikk Bhest burtrening, leke villbass med Kaja (og litt med kusine Zarah også) og han fikk gått sitt første dråpeutlagte blodspor. Tusen takk Inger Helene og Perly for fine treningsøkter og koselig timer med avlspping i solsteika. Og jeg fikk faktisk litt farge også på leggene! Selv om myggstikk og flekkfluebitt har sørget for mange kløende sår. :-( Det ble ikke tatt noen bilder i år, men jeg har bilder på netthinnen av Kaisa med ulike typer vilt i munnen. Noe trening gikk veldig bra, annet var litt så der. Tolling og gåseapportering var veldig bra, noen ganger var hun kjapp i opptaket på endene, mens andre ganger blir hun omstendig, hun skal liksom være sikker på at hun har et godt og balansert grep, det går på bekostningen av kjappe opptak. Men hun er jo helt spontan i forhold til at hun plukker alt selv, uten noen kommandering eller annet fra meg.

I Sverige har Brumm - fineste gutten debutert på valpeshow, med en superflott kritikk og BIR valp som resultat. Var bare en annen valp som "turte" og stille i konkurransen med han. ;-) Her er kritikken hans: "5 måneder, hane av utmerket type, vakkert hode og uttrykk. Fin hals og overlinje, men en aningen høy bak. Utmerket benstamme, kropp og vinkler. Rør seg ok, men behøver ta ut steget mer. Utmerket pelskvalitet."  :-) :-)


 I Halden driver Salto og utvikler seg som Kano-Toller, her er et bilde av han:

 

Salto kommer hit og skal være her fra onsdag til søndag/mandag. Gleder meg veldig til å se godgutten igjen. <3 Heldigvis har jeg masse valpekos her allerede. Fordi lille Embla fineste jenta kom i går kveld, og skal være til fredag. Det blir nok et par livate dager her torsdag og fredag. :-D Bilder av Embla kommer i morgen.

fredag 5. juli 2013

MH - oppdatert skjema.

Først en liten detalj om Chanel sin hverdag som synshemmet. En fin dame som henne liker ikke å få dyppet snuta våt i vannskåla. Siden synet ikke gir henne noe informasjon om vannnivået i skåla, har hun funnet en annen metode. Hun gjør "drikkeslikken" i bare lufta fra øverst i skåla og så fortsetter hun nedover til hun når vann. Nettopp nå traff hun vann på femte forsøk. <3 

Et annet helt vanlig syn her hjemme om dagen er at Kaisa har blodig pels ved ørene, og vi finner valpetenner på gulvet og i sengene. Bhest mister valpejekslene og har mistet 3 av 4 hjørnetenner.     

Over til MH. 3 av de Dansende Piratene var på Raserådet toller sin MH da de var 13 mnd og 22 dager gammel. Og skjemet ligger her. Strauss i Australia har ikke et slikt tilbud, men den siste piratdatteren Vilja fikk vært med på en karaktertest (enklere test enn MH, men en test man kan stryke på) i fjor en gang. Karaktertesten besto hun fint, med beste verdi på skudd. Nå fikk hun plass på en MH hun også. Vilja er nå 3 år og 2 mnd.

Jeg har lagt henne inn i skjemaet sammen med de andre: K = Kira  A = Arrak A = Asaja V = Vilja
Til venstre har jeg tatt med kullets gjennomsnitt, rasegjennomsnittet i Sverige (hentet ut i 2011) og avviket for kullet i forhold til snittet. Tenk på at Rasegjennomsnittet ikke sier noe om ønskeprofil. Min ønskeprofil er større nysgjerrighet, mindre redsler, ingen skuddberørthet og ellers syns jeg vel rasen ligger omtrent der den bør utfra opprinnelse og funksjon. Og jeg må bare konkludere med at jeg er veldig fornøyd med mentaliteten på de dansende piratene. Men det jeg har lært er at 13-14 mnd er litt for ung alder. Mattykaisaene håper jeg skal bli 18 (til 24) mnd før de testes.

Vilja har gjort en flott MH, viser seg sosial og samarbeider fint i kontakt delen. Unndrar seg håndtering. Leker og griper kjapt, men viser kun interresse når testleder og figuranten i avstandsleken holder filla i en U forann seg og inviterer til lek. Slik har hun ikke lekt i sine tre år, og forstår ikke at det er noe vits nå. All annen lek og jakt er hun med på som bare det! Hun har en flott passivitet. Ellers viser hun seg som en moden jente som har mot til å stå i trusselsituasjoner, hun viser endel trusselsignaler, de er fint balansert av at hun viser høy nysgjerrighet og uredsel, med kjappe fine avreageringer. Det var flere av tilskuerne som ville ta med Vilja hjem etter å ha sett testen hennes. Slike en hund ville de ha! :-)



Beskriverprotokoll for mentalbeskrivelse hund

















Arrangør:

Sted:

Prøvens ref.nr:

Dato:

Tidligere beskrevet:

Rase:

Kjønn:

Reg.nr:

Fødselsdato:

ID-merket:

Gjennomført MH:

Avreagerer ikke innen tiden:

Beskriver avbryter:

Eier/fører avbryter:

Eier/fører avstår fra skudd:












1
2
3
4
5
Kull snitt
Rasesnitt (SE)
Avvik
1a KONTAKT Hilsing
Avviser kont. Med knurring og/eller bite-forsøk. Gj.føres ikke innen tiden.
Unnviker kontakt ved å trekke seg unna.
Aksepterer kontakt uten å besvare. Trekker seg ikke unna.
K A A V      Tar kontakt selv eller besvarer kontaktforsøk.
Overdreven kontakttagende, f.eks hopper, gneller, bjeffer.
4
3,7
0,3
1b KONTAKT Samarbeide
Følger ikke med tross gjentatte lokkeforsøk. Gj.føres ikke innen tiden.
Følger med motvillig.
K   Følger med, men er ikke engasjert i testleder.
A A V  Følger med villig. Engasjerer seg i testlederen.
Følger med villig, er overdrevetn engasjert i testleder, f.eks hopper, gneller, bjeffer.
3,8
3,5
0,3
1c KONTAKT Håndtering
Avviser med knurring og/eller biteforsøk. Håndtering ikke gjennomført.
V Unnviker, trekker seg unna eller søker støtte hos fører.
K  Aksepterer håndtering.
A A  Aksepterer, svarer med kontaktadferd.
Aksepterer, svarer med overdreven kontaktadferd.
3,3
3,3
 -
2a LEK 1 Lekelyst
Leker ikke.
Leker ikke, men viser interesse.
Leker, starter langsomt, blir aktiv, leker.
K A A V  Starter raskt, leker aktivt.
Starter veldig raskt, leker veldig aktivt.
4
4
_
2b LEK 1 Griping
Griper ikke.
Griper ikke, snuser bare på gjenstanden.
K A A   Griper forsiktig, eller med fortennene.
V Griper direkte med hele munnen.
Griper direkte, hugger gjenstanden i farten.
3,3
3,4
-0,1
2c LEK 1 Griping og drakamp
V Griper ikke.
A  Griper nølende, slipper, holder, men trekker ikke imot
K Griper, trekker i mot, men slipper og tar nytt tak. Alt tygger.
A Griper direkte med hele munnen, trekker i mor til testleder slipper.
Griper direkte med hele munnen, drar i mot, rykker. Alt. Rykker også i den pass.delen
2,5
2,7
-0,2
3a FORFØLGELSE
2  Starter ikke/når ikke frem til første hjul.
1  Starter, men avbryter før byttet.
1 2  Starter eller løper langsomt. Kan øke farten, avslutter.
1 2 1 2 Starter med høy fart, målrettet - bremser ned ved byttet.
Starter direkte med stor fart, løper forbi byttet. Kan snu.
3,3/3
2,8/3,1
0,5/-0,1
3b GRIPING
1 2 Overser byttet. Alt. Springer ikke frem.
2 Griper ikke, snuser på gjenstanden.
1  1  Griper tvilende eller med tidsforsinkelse.
2  1 2 Griper direkte, slipper.
Griper direkte, beholder byttet i 3 sekunder.
2,8/2,8
1,9/2,5
0,9/0,3
4 PASSIVITET
Er uoppmerksom/uinteressert/inaktiv
V Er oppmerksom og rolig - står, sitter eller ligger.
A  Er oppmerksom og i hovedsak rolig. Enkelte aktivitetsøkninger.
K A   Er oppmerksom med økende aktivitet eller etter hvert uro.
Veksler hurtig aktiviteter under momentet. Alt. Uro under hele momentet.
3,3
2,9
0,4
5a AVST. LEK Interesse
Engasjeres ikke av fig.
Kontroll. Avbrudd kan forekomme.
K A A V  Interessert. Følger fig. uten avbrudd.
Interessert. Vil starte. Enkelte startforsøk.
Veldig interessert. Gjentatte startforsøk.
3
2,9
0,1
5b AVST. LEK Trusler/aggresjon
A  A V Viser ingen trusselatferd.
K   Viser enkelte (1-2) trusselsignaler under momentets første del.
Viser enkelte (1-2) trusselsignaler under momentets første og andre del.
Viser flere trusselsignaler under momentets første del.
Viser flere trusselsignaler under momentets første og andre del.
1,3
1,3
_
5c AVST. LEK Nysgjerrighet
Går ikke frem til fig. innen tiden.
V Går frem når fig. er aktiv på linjen.
K  A  Går frem til den skjulte, men snakkende fig.
A   Går frem til fig. med lav kropss-holdning og/eller med tidsforsinkelse.
Går fram til fig. uten hjelp.
3
2,6
0,4
5d AVST. LEK Lekelyst
Viser ingen interesse.
V Leker ikke, men viser interesse.
A   Leker, kan gripe forsiktig. Terekker ikke imot.
K  A  Griper. Trekker imot, men kan slippe og ta nytt tak.
Griper direkte. Trekker imot, slipper ikke.
3,3
2,3
1
5e AVST. LEK Samarbeide
Viser ingen interesse.
V Blir aktiv, men avbryter.
K  A  A   Er aktiv med fig. når denne er aktiv.
Er aktiv med fig. Viser også interesse mot passiv figurant.
Oppforderer passiv fig. til fortsatt lek.
2,8
2,2
0,6
6a OVERRASK Redsel
A  Stanser ikke eller kort stopp.
Huker seg og stanser.
A V  Gjør unnamanøver uten å vende bort blikket.
K   Flykter høyst 5 meter.
Flykter med enn 5 meter.
2,8
3,2
-0,4
6b OVERRASK Trussel/aggresjon
A  A   Viser ingen trusselatferd.
K   Viser noe trusselatferd.
V Viser trusselatferd over lengre tid.
Viser flere trusselsignaler og noen angrep.
Viser trusselatferd og angrep som kan avslutte med bitt.
1,8
1,8
 -
6c OVERRASK Nysgjerrighet
Går frem når fører legger ned kjeledressen/går ikke frem innen tiden.
A   Går frem når fører sitter på huk og prater med kjeledressen samt roper på hunden.
K V  Går frem til kjeledressen når fører står ved siden av.
Går frem til kjeledressen når føreren har gått halve distansen.
A   Går frem til kjeledressen uten hjelp.
3,3
2,6
0,7
6d OVERRASK Gjenstående redsel
A  A V  Ingen tempoforandringer eller unnamanøver.
Liten bue eller temoforandringer ved noen av passeringene.
Bue eller temoforandring ved 1. passering. Mindre utslag ved 2. passering.
K   Bue eller tempoforandring ved minst to passeringer uten minsket intensitet.
Viser stor grad av resel etter samtlige passeringer.
1,8
2
-0,2
6 e OVERRASK Gjenstående interesse
A  A  Viser ingen interesse.
K   stanser. Lukter eller ser på kjeledressen en gang.
V Stanser. Lukter eller ser på kjeledressen minst to ganger.
Biter i eller leker med kjeledressen. Interessen avtar etter hvert.
Biter i eller leker med kjeledressen ved 2 eller flere passeringer.
1,8
1,7
0,1
7a LYDFØLS Redsel
A V  Stanser ikke eller kort stopp.
Huker seg og stanser.
Gjør unnamanøver uten å vende bort blikket.
Flykter høyst 5 meter.
K  A   Flykter med enn 5 meter.
3
3,2
-0,2
7b LYDFØLS Nysgjerrighet
K Går ikke fram innen tid.
A   Går fram når fører sitter på huk og prater med skrammelet samt roper på hunden.
Går fram til skrammelet når føreren står ved siden av.
Går frem til skrammelet når føreren har gått halve distansen.
A V Går fram til skrammelet uten hjelp.
3,3
3,4
-0,1
7c LYDFØLS Vedvarende redsel
A V Ingen tempoforandringer eller unnamanøver.
Liten bue eller temoforandringer ved noen av passeringene.
Bue eller tempoforandring ved 1. passering. Mindre utslag ved 2. passering.
A   Bue eller tempoforandring ved minst to passeringer uten minsket intensitet.
K   Viser stor grad av redsel eller øket redsel ved samtlige passeringer.
2,8
1,7
1,1
7d LYDFØLS Vedvarende inter.
K   Viser ingen interesse.
A V  Stanser. Lukter eller ser på lydkilden 1 gang.
A   Stanser. Lukter eller ser på lydkilden minst 2 ganger.
Biter i eller leker med lydkilden. Interessen avtar etter hvert.
Biter i eller leker med lydkilden ved 2 eller flere passeringer.
2
1,7
0,3
8a SPØKELSER Trusler/aggresjon
K  A   Viser ingen trusselatferd.
Viser enkelte trusselsignaler.
A   Viser trusselatferd over lengre tid.
V Viser flere trusselsignaler og noen angrep.
Viser trusselatferd og flere angrep.
2,3
2,4
-0,1
8b SPØKELSER Kontroll
Viser noe kontroll, deretter ingen interesse/engasjerer seg ikke.
Ser mot spøkelsene nå og da.
Kontrollerer og/eller viser reaksjon mot spøkelsene. Lange avbrudd for eksempel begge spøkelsene halve avstanden, alt. ett hele avstanden.
K  A V  Konrollerer og/eller viser reaksjon mot begge spøkelsene. Korte avbrudd.
A   Kontrollerer og/eller viser reaksjon mot spøkelsene under hele momentet.
4,3
3,9
0,4
8c SPØKELSER Redsel
A   Oppholder seg hovedsakelig foran eller ved siden av fører.
V Oppholder seg hovedsakelig foran eller ved siden av fører, noe avstandsregulering.
Oppholder seg i hovedsak foran eller ved siden av fører. Pendler mellom fluktstart og kontroll.
Oppholder seg i hovedsak bak fører. Pendler mellom fluktstart og kontroll.
K  A   Bakker lengere enn båndets lengde eller forlater stedet. Alt. flykter.
3,3
3,3
 -
8d SPØKELSER Nysgjerrighet
A   Går fram når fører har tatt av fig. hodeplagg/går ikke fram innen tid.
V Går fram når fører snakker med fig. og roper på hunden.
K  A   Går fram til spøkelser når fører står ved siden av.
Går fram til spøkelset når fører har gått halve avstanden.
Går fram til spøkelset uten hjelp.
2,3
2,4
-0,1
8e SPØKELSER Kontakt
A   Avviser eller unngår kontakt forsøk/tar ikke kontakt innen tiden.
Aksepterer kontakten fra spøkelset uten å besvare den.
Besvarer kontakten fra spøkelset.
K  A V  Tar selv kontakt med spøkelset.
Intensiv kontaktatferd mot spøkelset. Kan for eksempel hoppe og bjeffe.
3,3
3,2
0,1
9a LEK 2 Lekelyst
Leker ikke.
K  Leker ikke, men viser interesse.
starter langsomt, blir aktiv, leker.
A  A V Starter raskt, leker aktivt.
Starter veldig raskt, leker veldig aktivt.
3,5
3,7
-0,2
9b LEK 2 Griping
Griper ikke.
K  Griper ikke, snuser bare på gjenstanden.
A  A   griper forsiktig, eller nølende  med fortennene.
V Griper direkte med hele munnen.
Griper direkte, hugger gjenstanden i farten.
3
3,3
-0,3
10 SKUDD
K  A   Viser ingen berørthet. Rask kontroll og siden helt uberørt.
A V Avtagende kontroll under lekpassivitet. Deretter uberørt.
Retter interessen mot skytter, publikum eller annet, men returnerer til lek/passivitet.
Avbryter lek eller passivitet. Låser seg mot skytter eller annet. Returnerer ikke til lek/passivitet.
Berørt, redd. Alt. vil forlate plassen, forsøker å flykte. Alt. føreren avstår fra skudd.
1,5
2,3
-0,8




 Her er to bilder av Vilja under MH'en. Over her er det lek. Og under her er det skrammelet, som Vilja går helt fram til uten hjelp. Hun går til og med litt PÅ det. :-D


Til dere tollereiere og oppdrettere som har lyst å få mentalbeskrivelse på hunden deres neste års. Sjekk terminlista tidlig og send inn påmelding. Raseråd toller blir nok å arrangere MH også neste år. :-) Det er veldig interresant og være med på, uansett hva du har hunden din for, greit å vite hvordan familiehunden er satt sammen mentalt. For dere som ikke driver med jakt/jaktprøver med tollerne er det en flott måte og få dokumentert mentale egenskaper før evt avl. I tillegg er det jo veldig viktig og få testet kullet etterpå for å se hvordan avkommene ble. Og for de som driver med bruks er det en nødvendighet med en Mentaltest før man får starte. :-)

En Multehund har gått over regnbuebroen

N RL CH MULTESTUA DANSENDE ARRAK PIRAT <3 21.04.2010 - 26.02.2017 <3 Hvil i fred elskede venn! Arrak har vært en helt spe...